TINEKE VAN INGELGEM (°1980) is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Médée, Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Gräfin Mariza, en bracht haar naar operahuizen in België, Frankrijk, Monaco, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Ze debuteerde als Rosalinde/Die Fledermaus en is een graag geziene gast in de drie Belgische operahuizen. In De Munt, Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie zong ze o.a. Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Mimi/La Bohème, Alice Ford/Falstaff, Micaela/Carmen, Erste en Zweite Dame/Die Zauberflöte, Diane/Orphée aux Enfers, Erste Magd/Daphne en Zerlina/Don Giovanni.

Internationaal werd Tinekes carrière gelanceerd met de titelrol in Gräfin Mariza aan het Landestheater Linz. Ze zong de rol van Second Niece/Peter Grimes aan de Opéra de Monte-Carlo en de Opera de Oviedo, Blumenmädchen/Parsifal in het Grand Théâtre de Luxembourg, Polly/Die Dreigroschenoper in privéproducties in Lille en Rouen en Poulencs one-woman-opera's La Voix Humaine en La Dame de Monte-Carlo aan het Teatro Regio di Parma. Ze behaalde een enorm succes met de titelrol in Médée (Cherubini) aan de Opéra de Dijon, waarop de Opéra de Rouen haar prompt uitnodigde voor de reprise in 2018.

Dit seizoen is Tineke te horen in De Munt als Erste Dame/Die Zauberflöte, in Opera Vlaanderen als Mrs. Naidoo/Satyagraha en aan de Opéra Royal de Wallonie als Gran Sacerdotessa/Aida en tevens cover van Aida. Ze zingt ook verscheidene concerten, waaronder Te Deum van Bruckner o.l.v. Hartmut Haenchen in Bozar en Une petite histoire de l'opéra in Le Havre.

Tineke werkte samen met wereldvermaarde regisseurs als David Alden, Romeo Castellucci, David Hermann, Olivier Py, Guy Joosten, Tatjana Gürbaca en Jean-Yves Ruf, en zong reeds onder leiding van Alexander Joel, Marc Minkowski, Hartmut Haenchen, Leif Segerstam, Lothar Koenigs, Eliahu Inbal en Nicolas Krüger.

Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/J.Brahms (Opera Vlaanderen), Wesendoncklieder/R.Wagner (De Munt), Marguerite/Jeanne d'Arc au bûcher, Paulus/F.Mendelssohn, La Petite Messe Solenelle/G.Rossini en Stabat Mater/F.Poulenc.

Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Sinds 2017 is ze er zelf docente zang.