TINEKE VAN INGELGEM (°1980) is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Médée, Rusalka en Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, en bracht haar naar operahuizen in heel Europa.

Tineke begon haar carrière in eigen land met rollen als Erste en Zweite Dame/Die Zauberflöte (De Munt en Opera Vlaanderen), Second Niece/Peter Grimes (Opera Vlaanderen), Blumenmädchen/Parsifal (De Munt en Opera Vlaanderen), Erste Magd/Daphne (De Munt) en Mrs. Naidoo/Satyagraha (Opera Vlaanderen). Ze werd als Second Niece/Peter Grimes ook uitgenodigd door de Opéra de Monte-Carlo en de Opera de Oviedo. Met Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny zong ze haar eerste hoofdrol in Opera Vlaanderen.

Tinekes stemkleur leent zich ook uitstekend voor het Frans-Italiaanse repertoire. Na o.a. Zerlina/Don Giovanni (Opera Vlaanderen), La Dame de Monte-Carlo (Teatro Regio di Parma) en Aida (Opéra Royal de Wallonie, cover) werd Médée/Cherubini haar visitekaartje. Ze oogstte een enorm succes met deze titelrol in de Opéra de Dijon en de Opéra de Rouen, en werd uitgenodigd als cover voor Médée aan de Staatsoper Berlin, o.l.v. Daniel Barenboim.

Naast deze dramatische partijen werd Tinekes komische acteertalent ook zeer gesmaakt in operetterollen als Gräfin Mariza (Landestheater Linz) en Diane/Orphée aux Enfers (Opéra Royal de Wallonie).

In seizoen '19-'20 debuteert Tineke als Rusalka (Opera Vlaanderen) en zal ze te horen zijn als Marguerite/Jeanne d'Arc au bûcher o.l.v. Kazushi Ono (De Munt).

Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/Brahms (Opera Vlaanderen), Wesendoncklieder /Wagner (De Munt) en Te Deum/Bruckner (De Munt). Volgend seizoen zingt ze de sopraansolo in Mahlers Tweede Symfonie (Opéra Royal de Wallonie).

Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.