TINEKE VAN INGELGEM (°1980) is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Médée, Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Gräfin Mariza, en bracht haar naar operahuizen in België, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.

Ze debuteerde als Rosalinde/Die Fledermaus en is een graag geziene gast in de drie Belgische operahuizen. In De Munt, Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie zong ze o.a. Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Erste Magd/Daphne, Erste & Zweite Dame/Die Zauberflöte, Second Niece/Peter Grimes, Diane/Orphée aux Enfers, Blumenmädchen/Parsifal, Zerlina/Don Giovanni en Coryphée & Bohémienne/Les Huguenots.

Internationaal werd Tinekes carrière gelanceerd met de titelrol in Gräfin Mariza aan het Landestheater Linz. Ze zong de rol van Second Niece/Peter Grimes aan de Opera de Oviedo, Blumenmädchen/Parsifal in het Grand Théâtre de Luxembourg, Polly/Die Dreigroschenoper in Lille en Rouen en Poulencs one-woman-opera's La Voix Humaine en La Dame de Monte-Carlo, o.a. aan het Teatro Regio di Parma. Ze behaalde een enorm succes met de titelrol in Médée (Cherubini) aan de Opéra de Dijon, waarop de Opéra de Rouen haar prompt uitnodigde als Médée in 2018.

In 2017 debuteert ze als Micaela/Carmen, Mimi/La Bohème en Alice Ford/Falstaff aan de Opéra Royal de Wallonie en tourt ze door Nederland en België met de wereldcreatie van L.P.Boons Menuet (D.Janssens) voor LOD. In 2018 zal ze te horen zijn in de Opéra de Monte-Carlo en in De Munt, en als Médée aan de Opéra de Rouen.

Tineke werkte samen met wereldvermaarde regisseurs als David Alden, Romeo Castellucci, Olivier Py, Guy Joosten, Tatjana Gürbaca, David Hermann, Jean-Yves Ruf en Olivier Tambosi, en zong reeds onder leiding van Marc Minkowski, Hartmut Haenchen, Leif Segerstam, Alexander Joel, Lothar Koenigs, Eliahu Inbal, Daniel Inbal, Nicolas Krüger, Tomas Netopil, Yannis Pouspourikas, Corrado Rovaris en Paolo Arrivabeni.

Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/J.Brahms (Opera Vlaanderen), Wesendoncklieder/R.Wagner (De Munt), een hommage aan Wagner, Poulenc & Britten (Teatro Regio di Parma), Paulus/F.Mendelssohn, La Petite Messe Solenelle/G.Rossini, Sinfonia Espansiva/C.Nielsen en Stabat Mater/F.Poulenc.